Šalvěj se řadí do čeledi hluchavkovitých, v které se nachází více než 900 druhů rostlin. Tento rostlinný rod je známý svými ozdobnými květy a aromatickými listy. Populární jsou nejen mezi zahrádkáři, ale také mezi lidmi, kteří si chtějí vylepšit své zdraví. Šalvěj má protáhlé listy a velmi výraznou vůni. Listy obsahují esenciální oleje a dodávají šalvěji specifické aroma i chuť. Květy mají různou barvu, fialovou, bílou či modrou. Nejznámějším druhem šalvěje je šalvěj lékařská. Ve velkém se využívá v kuchyni, ale také v lékařství, díky svým protizánětlivým účinkům.
V kuchyni se cení zejména pro svou výraznou chuť a aroma. Skvěle se hodí k vepřovému a jehněčímu masu. Používají se čerstvé či sušené listy, kterými se koření maso, omáčky, polévky nebo i dezerty. Vyrábí se z ní také čaj ze šalvěje. Šalvějový čaj má osvěžující a relaxační účinky. Podporuje detoxikaci organismu a nastartuje vaše trávení. Mnohé kultury dokonce šalvěj využívají při různých tradičních rituálech, kdy je šalvěj spalována pro očistné účinky. Co se týče zdravotních účinků, šalvěj se využívá například při bolestech krku nebo nachlazení. Používá se také při onemocnění dutiny ústní.
Odvar ze šalvěje je skvělý například po extrakci zubu, díky antiseptickým účinkům brání tomu, aby se do rány dostal zánět. Zároveň tlumí i bolest. Ve velkých dávkách může být ale šalvěj toxická. Konzumaci šalvěje by se rozhodně měli vyhnout těhotné ženy. Nesedí si také dobře s některými léky, proto byste se měli před pravidelným užíváním šalvěje poradit s vašim lékařem. Pěstování šalvěje není obtížné zvládne ho i začínající zahrádkář. Stačí vám pouze slunná a dobře propustná půda. Šalvěji se ale dobře daří i v květináčích. Musí být pravidelně prořezávána, jinak ale od vás nebude vyžadovat žádnou speciální údržbu, kromě občasného zalévání.