Bazény se musí udržovat v čistotě filtračním zařízením, a to může být buď na bázi papírové kartušové vložky, anebo pomocí pískové filtrace. Papírová filtrace je také účinná, ale hodí se pouze pro malé bazény nebo pro vířivé lázně, ovšem čím dál častěji se i tam objevuje filtrace písková. Jaké jsou její zásadní přednosti?

filtrační písek

Filtruje spolehlivěpísková filtrace dokáže přefiltrovat značné množství vody v krátkém čase, a to díky vhodně zvolené velikosti písečných zrn. Ta jsou dostatečně ostrá, takže se mezi nimi zachytí i velmi drobné nečistoty. Písečná zrnka takto spolehlivě filtrují bazénovou vodu po dobu několika sezón, ale po určité době se musí písek vyměnit za nový, protože se zrnka obrousí. Obroušený písek lze ale využít na mnoha místech.

voda v bazénu

Pískoviště – dětská pískoviště zhotovená z použitého filtračního písku jsou vhodnou možností, jak tento materiál využít pro další účely. Písek na pískovišti bude pro děti bezpečný a příjemný pro hraní i pro pobíhání, zejména za slunečného počasí.

Barefoot chodník – bosonohé chodníky jsou současným trendem, zhotovují se dokonce i ve městech a lidé si dnes dobře uvědomují, jak příjemné a zdravé je chodit naboso po rozmanitém povrchu. Písek z filtrace může posloužit jako základ bosonohých chodníčků, které se pak dají vylepšit různě velkými kamennými oblázky, dřevěnými odřezky, šiškami či větvičkami. Bosonohý chodník můžete mít doma i vedle pískoviště a zahradního bazénu a zpestříte si tím vaší relaxaci.

Posypový materiál – použitý filtrační písek se doma hodí i jako zimní posyp. Písek uložíte do plastové popelnice a budete jej mít k dispozici pro tyto případy ve sklepě, v garáži či v kůlně. Posypový písek je mnohem lepší posypový materiál, než sůl a močovina, které poškozují životní prostředí a mají zejména neblahý vliv na okolní vegetaci.

Author